Astutussuunnitelma

Jalostuskysely on nyt astutussuunnitelma!

Suunnitteletko pentuetta?

Onko koirat virallisesti terveystutkittu (polvet, lonkat, silmät yms.), ovatko tutkimustulokset kunnossa ja edelleen voimassa? Ovatko koirat geenitestattuja? Onko koirilla tulos näyttelystä? Onko koirien luonne sellainen, että samanluonteiset pennut olisivat ilo tuleville omistajilleen?

Mikäli vastasit kysymyksiin myöntävästi, voit edetä pentuesuunnitelmissa seuraavaan vaiheeseen:

Tutustu Kennelliiton ohjeisiin, KoiraNetiin, kooikerhondjen jalostuksen tavoiteohjelmaan ja jalostusvaatimuksiin sekä Hollannin yhdistyksen ylläpitämän Fit2breedin tietoihin ja clubregisteriin, joihin kirjataan tiedot kaikista rodun edustajista kautta maailman. Kuuntele narttusi kasvattajan näkökulmia sopivan uroksen valitsemisessa ja mieti, mitkä ovat kasvatustavoitteesi. Tutustu potentiaalisiin jalostusuroksiin - alkuun pääset yhdistyksen jalostusuroslistan avulla.

Otettuasi itsenäisesti selvää asioista, on aika tehdä astutussuunnitelma

Astutussuunnitelma on ensisijaisesti kasvattajan oman suunnittelun aputyökalu, jolla saa kartoitettua omatoimisesti suunnitellut yhdistelmät. Mikäli sinulla ei ole vielä pääsyä kaikkiin rekistereihin tai koet itsesi epävarmaksi suunnitelman teossa, voit pyytää lomakkeella jalostustoimikuntaa täydentämään tekemääsi suunnitelmaa. Jalostustoimikunnan lisäkartoitus on maksuton.

 • Avaa hyvissä ajoin astutussuunnitelma-lomake: Astutussuunnitelma-lomake. Lomakkeella kerätään tietoja suunnitelluista astutuksista ja voit myös pyytää jalostustoimikunnalta täydennystä itse kaivamiisi tietoihin, jos et pääse käsiksi kaikkiin tarvittaviin tietoihin. 
 • Täytä lomakkeelle tiedot astutettavasta nartusta ja maksimissaan kolmesta uroksesta. Ole tarkkana. Tietoja ei tarkisteta, vaan luotetaan annettuihin tietoihin. Terveystietoja löydät mm.:
  • Suomen Kennelliiton Koiranetistä silmä-, lonkka-, polvi-, kyynärpää- ja selkätulokset
  • Fit2Breedistä polymyosiitti (PM)-, ENM-, vWd-tulokset sekä koeparituksella varoitukset perinnöllisistä sairauksista
  • ClubRegisteristä terveystulokset (ei niin tarkkoina kuin Koiranetissä), ENM-tulokset ja sisarusten terveystiedot kätevästi
  • ZooEasystä vastaavat tiedot kuin Club Registeristä
  • Kysemällä koirien omistajilta ja kasvattajilta
 • Halutessasi voit pyytää lomakkeen kautta jalostustoimikuntaa täydentämään yhdistelmien kartoitusta sekä lisäämään tiedon astutussuunnitelmastasi Yhdistyksen kotisivuille.
 • Lomakkeen täyttö nartun ja uroksen osalta on edellytys sille, että jalostustoimikunta kuittaa ehtojen täyttyessä 'Kyllä' Kennelliiton pentuvälitykseen tehtävään ilmoitukseen.
 • Lähetettyäsi lomakkeen saat vastauksistasi kopion omaan sähköpostiin. 

Astutussuunnitelman käsittely

Mikäli pyysit lomakkeella astutuskyselyn tietojen täydennystä jalostustoimikunnan toimesta, tekee jalostustoimikunta lisäkartoitusta. Tähän on hyvä varata aikaa 2-3 viikkoa, sillä toimikunta tekee tätä vapaa-ajallaan ja ihan joka ilta ei ehditä asioita edistämään. Ole siis ajoissa suunnitelmiesi kanssa, mikäli toivot jalostustoimikunnan niitä täydentävän. 

Viimeksi päivitetty: 24.03.2024 17:06