Geenitestit ja monimuotoisuus

Geenitestaus (polymyosiitti, ENM, vWd)

Kooikerhondjen perinnöllisten sairauksien geenitestaus tehdään Hollannissa. Lomake tilataan Hollannista täyttämällä linkin nettikysely: Qualtrics Survey | Qualtrics Experience Management (uu.nl) Koirasta otetaan Suomesta verinäyte, joka lähetetään Hollantiin analysoitavaksi. Lomakkeella on tarkemmat ohjeet näytteenotosta ja näytteen postituksesta. Koska kyseessä on virallinen terveystutkimus, tulee koiran rekisteritodistus olla mukana näytteenotossa. Toivomme, että annat luvan geenitestitulosten julkaisuun kooikkereiden tietokannoissa, jotta tulokset olisivat käytettävissä kooikkereiden jalostuksessa.

Geenitestit tehdään Utrechtin yliopistossa Alankomaissa, testauskuukaudet ovat tammikuu - maaliskuu - toukokuu - heinäkuu - syyskuu - marraskuu.

VWD-testauksesta kannattaa huomata, että Suomessa rekisteröityjä, Suomessa jalostukseen käytettäviä kooikerhondjeja ei lähtökohtaisesti tarvitse vwd-testata, koska koirat ovat geneettisesti vwd-vapaita. Jos olet epävarma oman koirasi vwd-statuksesta, sen voi tarkistaa jalostustoimikunnalta osoitteesta jalostus@kooikerhondje.fi. Ulkomainen jalostuskäyttö saattaa edellyttää koiran omaa vwd-testiä.

Pentujen pikatestaus ennen luovutusta

Koska pitkän tähtäimen tavoitteena on vähentää myosiittikantajia populaatiossa, Hollannin yhdistys tarjoaa kasvattajille mahdollisuuden tarkastaa pentujen polymyosiittitulos ennen luovutusikää. Tällöin kasvattaja voi valita potenttiaalisista pennuista jatkoon PM-vapaan yksilön.

Näyte on poskisolunäyte, jonka eläinlääkäri voi ottaa sirutuksen yhteydessä jo reilusti ennen luovutusikää. Saat tilattua harjat Utrechtin yliopistosta sähköpostilla ecgg@uu.nl. Näytteen saavuttua Utrechtiin, saat tuloksen 2 viikon sisällä.  

Lisätietoa: FAQ Fit2Breed » Vereniging Het Nederlandse Kooikerhondje

Mistä löytyy kooikkereiden geenitestitulokset?

Fit2breedistä löytyy ENM, vWd ja polymyosiitti-tulokset, mikäli omistaja on antanut luvan niiden julkaisuun webbilomakkeella testiä tilatessaan.

ClubRegisteristä ja ZooEasystä löytyy ENM-testitulokset, kunhan ne on sinne välitetty. Huom! ENM-tulokset eivät mene automaattisesti Hollannin rotuyhdistyksen Clubregisteriin. Skannaa ja lähetä enm-testitulos osoitteella jalostus@kooikerhondje.fi. Muita geenitestituloksia ei lisätä ClubRegisteriin.

Lisätietoa näiden tietokantojen käytöstä ja linkit palveluihin löytyvät Kasvattajainfo-sivulta.

Monimuotoisuuden testaaminen - Embark

EMBARK on varsin samankaltainen mydog DNA:n ja Wisdom Panelin kanssa, jossa koirista skreenataan useita erilaisia sairauksia ja piirteitä ja ominaisuuksia (ennustettu koko, turkin väritys, turkin laatu). Tutkimus tehdään poskisolusta, joka otetaan harjanäytteellä koiran suusta. EMBARKista saa monisivuisen raportin. Sen avulla on tehty myös kooikerhondjen geneettisen monimuotoisuuden kartoitusta. Testin tulosten avulla fit2breed ohjelma voi tulevaisuudessa tarjota kasvattajalle mahdollisimman eriperimäisiä yksilöitä suhteessa kasvattajan omaan narttuun. Geneettisen monimuotoisuuden vaalimisen avulla pidetään rotu mahdollisimman elinvoimaisena ja terveenä. Sukusiitosprosentti ei kerro geneettistä monimuotoisuutta, lähisukulaiset voivat olla geenistöltään hyvinkin erilaisia kun taas hyvin etäiset sukulaiset saattavat olla varsin läheisiä geenistöltään. VHNK on saanut neuvoteltua sopimushinnan EMBARK-testille. Testi kannattaakin tilata VHNK:n kautta: Qualtrics Survey | Qualtrics Experience Management (uu.nl)

 

Viimeksi päivitetty: 06.09.2023 13:31