Koikkeri harrastuksissa

Kooikerhondje on siitä kiehtova koirarotu, että se soveltuu monipuolisesti useisiin eri harrastuksiin ja aktiviteetteihin. Sama yksilö voi menestyä niin näyttelyissä kuin muissakin lajeissa. Ahneutensa, vilkkautensa ja miellyttämisenhalunsa ansiosta koikkeria on pääsääntöisesti helppo kouluttaa ja se oppii nopeasti. Palveluskoiraoikeuksia sillä ei ole.

Vasemmalta voit lukea tarkemmin suosituimmista kooikerhondjen kanssa harrastetuista lajeista eli näyttelyistäagilitystä, mejästä ja tokosta. Näiden lisäksi koiran kanssa voi kuitenkin tehdä paljon muuta.

Rally-toko

Rally-toko on 2000-luvun alkupuolella kehitetty laji, jossa on elementtejä tokosta, agilitysta ja koiratanssista. Rally-tokossa koiran ja ohjaajan iloinen yhteistyö on tärkeintä. Koiraa saa koko suorituksen ajan kehua ja kannustaa sekä ohjata suullisin käskyin ja käsimerkein. Suoritettava rata koostuu erilaisista tehtäväkylteistä. Rally-tokossa on neljä luokkaa: alokas-, avoin-, voittaja- ja mestariluokka. Epävirallisissa rally-tokokokeissa on kilpaillut useampi kooikerhondje hyvällä menestyksellä. Rally-tokosta tuli virallinen laji 1.5.2014. Lisää rally-tokosta voi lukea Rally-Tokoyhdistyksen sivuilta.

Koiratanssi

Koiratanssikilpailuissa koirakko esittää musiikin tahdissa tottelevaisuusohjelman. Eri kilpailumuotoja ovat vapaatanssi (freestyle) ja seuraaminen musiikin tahdissa (heelwork to music, HTM) sekä erikoiskilpailut. Koiratanssissa on kolme kilpailuluokkaa: alokas-, avoin- ja voittajaluokka. Freestyle kilpailuissa ohjaajalla on melko vapaat kädet suunnitella esityksensä, joka koostuu usein erilaisista tempuista. HTM perustuu seuraamiseen, jota esityksestä tulee olla vähintään 75 %. Kooikerhondjien kanssa on jokin verran kisattu koiratanssissa, mutta suositumpaa on omaksi iloksi harrastaminen. Koiratanssista voi lukea lisää suomalaisen koiratanssiyhdistyksen Tahtitassujen sivuilta.

Haku

Kooikerhondjella ei ole pk-oikeuksia, mutta usea koirakko harrastaa hakua eli henkilöetsintää omaksi ilokseen. Toistaiseksi pelastuskoirapuolellakaan ei ole koikkereita kokeisiin osallistunut vaikka se mahdollista onkin. Vauhdikkaille, energisille ja tarkkanenäisille koikkereille haku on mieleinen harrastus. Koiran tulee löytää metsästä eksyneitä eli piiloutuneita ihmisiä ilmavainun avulla ja ilmaista ohjaajalle löydöt joko haukkumalla tai palaamalla ohjaajan luo rulla suussa merkkinä löydöstä ja etsimällä sitten ohjaajan kanssa kadonnut uudelleen. Etsittävä alue on kooltaan 100m x 100-300m, alue pitenee ja etsintä vaikeutuu koiran taitojen karttuessa. Tarkempia tietoja Palveluskoiraliiton sivuilta haku ja pelastuskoirakokeet.

Canicross

Canicross tarkoittaa koirajuoksua. Lajissa tarkoituksena on, että koira vetää juoksevaa ohjaajaa perässään. Koiralla on päällään valjaat, joihin on kiinnitetty joustopalallinen hihna, jonka pää on kiinni ohjaajan vetovyössä jättäen juoksija kädet vapaiksi. Canicross sopii kaikenrotuisille koirille, mutta kasvavan pennun kanssa lajia ei saa harrastaa, vaan vedättäminen aloitetaan vasta koiran saavutettua aikuiskokonsa. Talvella koiran kanssa voi harrastaa myös koirahiihtoa.

Joillain koikkereilla on heti suuri into vetämiseen, mutta suurimmalla osalla motivaatiota tulee treenaamalla rakentaa mikäli omistaja haluaa harrastaa vetolajeja. Pienenä koirana koikkerin ei tule antaa edes halutessaan vetää suurta painoa perässään, vaan ohjaajan on myös tehtävä aina töitä juoksun aikana.

Lisätietoa canicrossista voi lukea Kennelliiton sivuilta.

Ratajuoksu

Kooikerhondjeilla on usein saalisviettiä ja ne tykkäävät juosta kovaa, joten vieheen perässä juokseminen on niille mieluista. Joillakin vinttikoiraradoilla ratajuoksuharjoituksiin voivat osallistua myös muut kuin vinttikoirat. Kooikerhondjet juoksevat useimmiten lyhyen, noin 80 metrin pituisen suoran matkan. Ratajuoksuharjoitusten lisäksi viehejuoksua on mahdollista kokeilla esimerkiksi kiihdytyskisoissa, joista tunnetuin on joukkuekilpailu RotuRace. RotuRaceen on muutamana vuonna osallistunut kooikerhondjejoukkue. Kooikerhondjien kanssa on kokeiltu myös maastojuoksua.

Muu ulkoilu

Retkeily

Energisenä ja aktiivisena koirana kooikerhondje jaksaa kävellä pitkiäkin matkoja päivän aikana. Sinä väsyt todennäköisesti koiraa ennen. Koikkeri onkin oiva retkeilykaveri, jonka kanssa lähteä vaikka koko päivän retkelle luonnon helmaan. Koira nauttii kävelystä niin metsässä, pelloilla tai missä maastossa ikinä haluatkaan samoilla. Taukopaikalla voi syödä yhdessä makkaraa, kesällä pulahtaa järvessä uimassa mitä monet koikkerit rakastavat, ja illalla sinulla on kotona päivän menoista onnellinen ja väsynyt koira.

Riistaviettisenä rotuna jotkut koikkerit saattavat lähteä vapaana ollessaan jälkien perään pitkiksikin ajoiksi, mistä syystä on tärkeää opettaa koiralle hyvä luoksetulo ja vahvistaa sitä koko koiran eliniän. Suurinta osaa koikkereista pystyy kuitenkin pitämään vapaana lain sallimissa paikoissa ja ne nauttivat erityisen paljon vapaana juoksemisesta ja haistelusta.

Vaeltaminen

Kooikerhondjen kanssa voi lähteä myös pitemmille useita päiviä kestäville vaelluksille. Kun koiralla on peruskunto hyvä niin sille ei ole ongelma pitkätkään vaellukset. Mikäli suuntaa Lappiin, niin kannattaa huomioida koikkerin mahdollinen suuri kiinnostus poroihin ja pitää se kytkettynä. Koiran kanssa vaeltaminen vaatii hyvää etukäteissuunnittelua aina ruokailusta hyvin varusteltuun lääkelaukkuun asti. Koiraa ei saa moniin tupiin viedä, joten koiran kanssa vaeltamassa on hyvä olla teltta mukana. Tämä kuten useat muutkin vaellukseen liittyvät seikat riippuvat paljon vaellettavasta reitistä, joten hyvä perehtyminen ja suunnittelu on erittäin tärkeää.

Kun kaikki asiat on kuitenkin huomioitu ja vaellukselle lähdetty, niin tuskin koskaan tulet unohtamaan niitä hetkiä, kun pitkän vaelluspäivän jälkeen istutte yhdessä koiran kanssa mättäälle ihastelemaan maisemia ja kuuntelemaan luonnon ääniä. Vaeltaminen oman koiran kanssa kaukana arjesta ja kiireestä on niin yhdistävä ja mieleenpainuva kokemus, että sitä on vaikea etukäteen ymmärtää.

Koiran kanssa vaeltamisesta voi lukea esimerkiksi Luontoon.fi sivuilta.

Geokätköily

Geokätköily on seikkailuhenkistä ulkoilua metsissä tai urbaanissa ympäristössä, Suomessa ja ulkomailla. Geokätköilijät etsivät GPS-paikantimen ja internetistä löytyvien vihjeiden avulla muiden harrastajien piilottamia kätköjä. Koiran kanssa liikkuvalle harrastus tarjoaa mahdollisuuden poiketa tutuilta lenkkireiteiltä aivan uusille poluille. Kätköpurkkia etsittäessä taitavimmat geokoirat auttavat nenää käyttäen. Tarkempia tietoja harrastuksesta löytyy esimerkiksi Luontoon.fi sivustolta ja kansainväliseltä Geocachig.com-sivustolta

Viimeksi päivitetty: 03.05.2014 12:58