Tervetuloa Suomen Kooikerhondje ry:n kotisivuille

Jalostus

7 mustavalkoista woickeria 1-vuotiaana istumassa punavalkean emän kanssa kaivonkannella

Kaventunut geenivaihtelu kasvattaa riskiä perinnöllisille sairauksille

Ensimmäinen tunnustettu kooikerhondjepentue syntyi Alankomaissa vuonna 1942 ja rotukirjat suljettiin hyvin varhaisessa vaiheessa. Koko maailmanlaajuinen populaatio pohjautuu kolmeentoista kantakoiraan. Jalostuvalintojen myötä tilanne on muuttunut niin, että nykyisin maailmanlaajuisen kannan taustalla on jäljellä enää viiden kantakoiran geenit. Kooikerhondjen geenipooli on siis hyvin ahdas. Käytännössä ahdas geenipooli tarkoittaa sitä, että kaikki maailman kooikerhondjet ovat geenien näkökulmasta läheistä sukua toisilleen. Rodun keskimääräinen sukusiitosaste on noin 33 %. Eri sukulinjoista peräisin olevien vanhempien jälkeläisten välinen sukusiitosaste olisi 25 % eli kooikerhondjeja risteytettäessä ylitetään jo tämä lukema reippaasti vaikka sukupuun mukaan koirat eivät olisi läheistä sukuä toisilleen.

Supistunut geenipooli alkaa näkyä rodussa lisääntyvinä terveysongelmina. Kaksi vakavinta terveysongelmaa ovat (poly)myosiitti ja munuaisviat. Näitä perinnöllisä sairauksia on vaikea enää ehkäistä rodun sisäisillä jalostusvalinnoilla, koska geenipooli on päässyt hyvin suppeaksi ja näille sairauksille altistavia geenejä löytyy populaatiosta laajasti. Ja vaikka nämä riskigeenit saataisiin jatkossa geenitestein tunnistettua, ei niiden karsiminen jalostuksesta tuo helpotusta kapeaksi muodostuneeseen geenipooliin. Rotukoirien geenipoolin laajentaminen onnistuu vain tuomalla jalostukseen mukaan uusia yksilöitä, joilla on rodussa jo olemassa olevasta geenivalikoimasta poikkeava perimä. Käytännön vaihtoehtoina ovat rotuunotot ja roturisteytykset. 

Roturisteytyksillä terveyttä parantamaan

Suomessa kooikerhondjen terveys on aina ollut tärkeä arvo rodun kasvattajille ja suomalaiset kooikerit ovatkin laajasti terveystutkittuja ja tuloksia myös hyödynnetään jalostuksessa. Kooikerhondje harrastajat ja kasvattajat ymmärsivät kuitenkin, ettei tällä voida pelastaa rotua sen suppean perimän takia. Siksi yhdistyksessä päätettiin vuonna 2019 lähteä edistämään roturisteytysten tekemistä.

Roturisteytysohjelman tavoitteena on lisätä kooikerhondjen geneettistä monimuotoisuutta ja näin myös parantaa terveyttä. Luonnetta ei pyritä muuttamaan. Risteytyksissä kuitenkin huomioidan myös luonne, jotta ei lisättäisi rodussa jo olemassa olevia haasteita. Myöskään ulkomuotoa ei pyritä muuttamaan, koska kooikerhondje on nykyisellään rakenteeltaan liioittelematon ja tällaisena sen halutaan pysyvän jatkossakin.

Tarkemman kuvauksen roturisteytysohjemasta löydät oheisesta Suomen Kennelliiton hyväksymästä roturisteytysohjemasta.

Toteutuneet roturisteytyspentueet ja etenemissuunnitelma

Ensimmäinen risteytyspentue syntyi 2021. Tavoitteena on toteuttaa jatkossa 1-3 risteytyspentuetta vuosittain. Ensimmäiset F1-pennut voidaan astuttaa aikaisintaan vuonna 2024, kun ne täyttävät 3 vuotta. Sitä ennen niiden pitää läpäistä useita tutkimuksia ja tulla hyväksytyksi jatkojalostuksessa käytettäväksi. Roturisteytyskoirien osuus saa olla korkeintaan 30 % rodun kannasta Suomessa.

2021

Frodo-linja: Työlinjainen cockerspanieli Ladecourt Bevis (FI47786/11) x kooikerhondje Czuprynka Bursztynowy Zakatek (FI50076/13)

Puna-valkea kooikerhondje Prinka seisoo nurmikolla maksanruskea-valkoinen cockerspanieli Frodo seisoo kivellä.

  • Pentueet:
    • F1 2021: 1 uros ja 7 narttua. Jalostuskäyttöön hyväksytty 1 uros ja 3 narttua.
    • F2-Kookos 2024: 5 urosta
    • F2-Urpu 2024: 4 urosta + 2 narttua
  • Frodo-linjan tarkempi esittely

2022

Tauski-linja: Phalene Jarambo Tomera Tauski (FI47141/17) x kooikerhondje Milfeddyg Uitgelezen Pepinka (FI16611/17)

Punavalkoinen kooikerhondje Zelda seisoo nurmikolla näyttelyruusukkeiden takana. Phalene Tauski seisoo metsänreunassa

  • Pentueet: 
    • F1 2022: 6 narttua, joista 5 jäi henkiin
  • Tauski-linjan tarkempi esittely

2023

Svante-linja: Keskikokoinen villakoira Jumparound As Mad As A Hatter (FI40976/14) x kooikerhondje Damliers Odette (FI12764/15)

  • Pentueet:
    • F1 2023: 2 urosta ja 2 narttua, joista 1 narttu kuolleena
  • Svante-linjan tarkempi esittely

Roturisteytysohjelman toimintakertomukset

Lisätietoa kooikerhondjen roturisteytysohjelmasta

Tutkimuksia ja julkaisuja roturisteytykistä

 

 


Toimi näin

  • Ilmoita ja pidä yhteystietosi ajantasalla. Se onnistuu ilmoittamalla kaikki ajantasaiset tiedot Kasvattajatietojen päivitys -lomakkeella
  • Kun suunnittelet astutusta, täytä Astutussuunnitelma-lomake. Lomakkeella voit pyytää jalostustoimikunnalta lisätietoja ja yhteenvedon suunnittelemastasi yhdistelmästä. Vaikka et lisätietoja jalostustoimikunnalta kaipaisi, lähetä suunnitelma silti jalostustoimikunnalle. Lomakkeiden avulla jalostustoimikunta seuraa suunniteltuja yhdistelmiä, jotta pystyy reagoimaan esimerkiksi jos jollekin urokselle on suunnitteilla suosituksia suurempi määrä astutuksia.
  • Jos astutus on syystä tai toisesta epäonnistunut / narttu jäänyt tyhjäksi, täytä Lisääntymiskysely-lomake, kustakin astutusyrityksestä.
  • Kun pennut on luovutettu maailmalle, täytä Lisääntymiskysely-lomake.
  • Kun koirallasi / kasvatillasi havaitaan jalostukseen vaikuttava sairaus / rakennepoikkeama tai koira kastroidaan / steriloidaan, kuolee tms., ilmoita tästä ClubRegister tietojen päivitys -lomakkeella. Lomakkeella ilmoitetut tiedot välitetään kahdesti vuodesta VHNK:lle ClubRegister-tietojen päivitystä varten. Sieltä kulkeutuvat myös ZooEasyyn ja Fit2breediin.

 * * * * *

Yhdistyksen tuki kasvattajille

Jalostuksen tuki

  • Tuki jalostukseen liittyvissä asioissa (jalostus at kooikerhondje.fi)
  • Astutussuunnitelma: http://kooikerhondje.fi/index.php/fi/jalostus/jalostuskysely 
    Jalostustoimikunta kartoittaa kasvattajan ehdottamat yhdistelmät terveys-näkökulmasta hyödyntäen mm. clubregister-palvelua, Fit2breediä ja muita käytettävissä olevia tietolähteitä.
  • Jalostustoimikunta kerää ja välittää tiedot VHNK:lle Clubrekisterin (Hollannin kooikerhondjeyhdistyksen kooikerhondjerekisteri) tietojen ylläpitämiseksi. Lähetä jalostukseen vaikuttavat tiedot ClubRegister-tietojen päivitys -lomakkeella (uusia pentueita ja virallisia terveystarkistustuloksia ei tarvitse lähettää).

Vuorovaikutteisuus

  • Keskustelu-tilaisuudet jalostukseen liittyen
    Yhdistys ja jalostustoimikunta järjestää ajoittain keskustelutilaisuuksia jalostukseen liittyen, esimerkiksi jalostuksen tavoiteohjelman käsittely. Saat näistä lisätietoa yhdistyksen viestintää seuraamalla.
  • Kooikerhondje-kasvattajat -Facebook-ryhmä: https://www.facebook.com/groups/700451310048630
    Foorumi kooikerhondje-kasvattajien vapaalle keskustelulle. Lähetä liittymispyyntö sähköpostilla jalostus at kooikerhondje.fi.

Markkinointi-apu

Yhdistyksen toiveet kasvattajalle

  • Yhdistyksestä kertominen pennun ostajille. Yhdistyksen sääntöjen mukaan "Kasvattaja voi ilmoittaa pentueen omistajat näiden suostumuksella yhdistyksen jäseniksi maksamalla heistä jokaisesta nuorisojäsenmaksun. Kasvattajan ilmoittamalla pentuejäsenellä ei ole liittymismaksua."
  • Lisääntymis-kysely: https://forms.gle/2iUsjozmTC1mbQUt8 
    Kyselyn tavoitteena on kerätä tietoa suomalaisten kooikerhondjien lisääntymisestä ja lisääntymisessä mahdollisesti tapahtuvista muutoksista. Kaikkia näitä tietoja (esim. kuolleena syntyneet pennut, vaikeudet astutuksissa jne.) ei saada Kennelliiton jalostustietojärjestelmästä, mutta tiedot ovat merkityksellisiä rodun terveyden seurannassa. Kysely täytetään jokaisesta astutuksesta ja astutusyrityksestä riippumatta siitä, johtiko astutus pentueen syntymään. 
  • Ilmoitus jalostustoimikunnalle (ClubRegister-tietojen päivitys -lomake), kun koira
    • kastroidaan tai steriloidaan
    • kuolee (myös ennen luovutusikää kuolleet pennut)
    • sairastuu vakavaan sairauteen, joka on hyvä huomioida jalostuksessa (esim. autoimmuunisairaudet, munuaisviat...) 
  • Neuvoo pentujen ostajia kertomaan jalostustoimikunnalle em. muutoksista koiran terveydessä jne.

Jalostuksen apuna käytettäviä tietopankkeja

  • Kennelliiton jalostustietojärjestelmä: https://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx 
  • Hollannin kooikerhondje-yhdistyksen (VHNK, Vereniging Het Nederlandse Kooikerhondje) Club register
    Pdf-muotoinen listaus kaikista kooikerhondjeista terveystietoineen rodun olemassa olon ajalta.
  • ZooEasy: https://www.kooikerhondje.nl/en/breeding/zooeasy-online-database/ 
    VHNK:n ylläpitämä online-tietokanta kooikerhondjeista.
    • Kasvattaja voi lähettää pentueen tiedot ja kuvat VHNK:n lomakkeella: VHNK:n pentuelomake. Avaa lomake ja lataa se omalle koneellesi (Tiedosto --> Lataa laitteelle --> Valitse haluamasi tiedostomuoto). Täytä lomake, tallenna se pdf-tiedostona ja lähetä sähköpostilla: clubregister (at) kooikerhondje.nl. Lomakkeet tallennetaan ZooEasyyn kaikkien nähtäville.
  • Fit2breed: https://vhnk.fit2breed.nl 
    Tietokanta jalostus-käyttöön jalostuskoirille suositeltavien parien löytämiseksi.

 

Linkkejä muihin kasvattajaa kiinnostaviin sivuihin ja materiaaleihin

Geenitestaus (polymyosiitti, ENM, vWd)

Kooikerhondjen perinnöllisten sairauksien geenitestaus tehdään Hollannissa. Lomake tilataan Hollannista täyttämällä linkin nettikysely: Qualtrics Survey | Qualtrics Experience Management (uu.nl) Kyselyn täyttämisen jälkeen saat sähköpostiisi lomakkeen. Tulosta lomake, täytä se ja ota mukaan eläinläärille. Eläinlääkäri ottaa koirasta Suomessa verinäytteen, joka lähetetään Hollantiin analysoitavaksi. Lomakkeella on tarkemmat ohjeet näytteenotosta ja näytteen postituksesta. Koska kyseessä on virallinen terveystutkimus, tulee koiran rekisteritodistus olla mukana näytteenotossa. Toivomme, että annat luvan geenitestitulosten julkaisuun kooikkereiden tietokannoissa, jotta tulokset olisivat käytettävissä kooikkereiden jalostuksessa.

Geenitestit tehdään Utrechtin yliopistossa Alankomaissa, testauskuukaudet ovat tammikuu - maaliskuu - toukokuu - heinäkuu - syyskuu - marraskuu. Utrecht lähettää sähköpostitse ensin tiedon tuloksista ja myöhemmin laskun tutkimuksista, kun on tehnyt analyysin ja toimittanut tulokset. Kannattaa siis tarkkailla myös sähköpostin roskapostilaatikkoa siltä varalta, että tulokset / lasku menee sinne.

VWD-testauksesta kannattaa huomata, että Suomessa rekisteröityjä, Suomessa jalostukseen käytettäviä kooikerhondjeja ei lähtökohtaisesti tarvitse vwd-testata, koska koirat ovat geneettisesti vwd-vapaita. Jos olet epävarma oman koirasi vwd-statuksesta, sen voi tarkistaa jalostustoimikunnalta osoitteesta jalostus.puheenjohtaja (at) kooikerhondje.fi. Ulkomainen jalostuskäyttö saattaa edellyttää koiran omaa vwd-testiä.

Pentujen pikatestaus ennen luovutusta

Koska pitkän tähtäimen tavoitteena on vähentää myosiittikantajia populaatiossa, Hollannin yhdistys tarjoaa kasvattajille mahdollisuuden tarkastaa pentujen polymyosiittitulos ennen luovutusikää. Tällöin kasvattaja voi valita potenttiaalisista pennuista jatkoon PM-vapaan yksilön.

Näyte on poskisolunäyte, jonka eläinlääkäri voi ottaa sirutuksen yhteydessä jo reilusti ennen luovutusikää. Saat tilattua harjat Utrechtin yliopistosta sähköpostilla ecgg@uu.nl. Näytteen saavuttua Utrechtiin, saat tuloksen 2 viikon sisällä.  

Lisätietoa: FAQ Fit2Breed » Vereniging Het Nederlandse Kooikerhondje

Mistä löytyy kooikkereiden geenitestitulokset?

Fit2breedistä löytyy ENM, vWd ja polymyosiitti-tulokset, mikäli omistaja on antanut luvan niiden julkaisuun webbilomakkeella testiä tilatessaan.

ClubRegisteristä ja ZooEasystä löytyy ENM-testitulokset, kunhan ne on sinne välitetty. Huom! ENM-tulokset eivät mene automaattisesti Hollannin rotuyhdistyksen Clubregisteriin. Skannaa ja lähetä enm-testitulos osoitteella jalostus.puheenjohtaja (at) kooikerhondje.fi. Muita geenitestituloksia ei lisätä ClubRegisteriin.

Lisätietoa näiden tietokantojen käytöstä ja linkit palveluihin löytyvät Kasvattajainfo-sivulta.

Monimuotoisuuden testaaminen - Embark

EMBARK on varsin samankaltainen mydog DNA:n ja Wisdom Panelin kanssa, jossa koirista skreenataan useita erilaisia sairauksia ja piirteitä ja ominaisuuksia (ennustettu koko, turkin väritys, turkin laatu). Tutkimus tehdään poskisolusta, joka otetaan harjanäytteellä koiran suusta. EMBARKista saa monisivuisen raportin. Sen avulla on tehty myös kooikerhondjen geneettisen monimuotoisuuden kartoitusta. Testin tulosten avulla fit2breed ohjelma voi tulevaisuudessa tarjota kasvattajalle mahdollisimman eriperimäisiä yksilöitä suhteessa kasvattajan omaan narttuun. Geneettisen monimuotoisuuden vaalimisen avulla pidetään rotu mahdollisimman elinvoimaisena ja terveenä. Sukusiitosprosentti ei kerro geneettistä monimuotoisuutta, lähisukulaiset voivat olla geenistöltään hyvinkin erilaisia kun taas hyvin etäiset sukulaiset saattavat olla varsin läheisiä geenistöltään.

VHNK on saanut neuvoteltua sopimushinnan EMBARK-testille. Käytännön ohjeet testaamiseen:

  • Testi kannattaakin tilata VHNK:n kautta täyttämällä lomake: Qualtrics Survey | Qualtrics Experience Management (uu.nl).
  • Saat muutaman viikon kuluessa näytteenottopaketin (poskisoluharjan, näyteputken, lähetelomakkeen ja palautuskuoret) ilmoittamaasi osoitteeseen.
  • Virallisen tuloksen saadaksesi eläinlääkärin on otettava poskisolunäyte. Vain viralliset tulokset tallennetaan jalostuksen tukena olevaan Fit2breed -tietokantaan.
  • Kun eläinlääkäri on ottanut näytteen, näyte postitetaan Yhdysvaltoihin mukana tulleessa palautuspussissa.
    HUOMAA! Suomesta postitettaessa
  • Muutaman viikon päästä saat sähköpostiin viestin, josta pääset katsomaan koirasi testien tulokset Embarkin palvelusta.
  • Myöhemmin Utrecht lataa suoraan Embarkilta tulokset Fit2breediin eikä tämä vaadi sinulta toimenpiteitä kunhan olet antanut luvan tulosten käyttöön.

Lisätietoa aiheesta:

 

Alla olevan linkin kautta avautuu jalostusuroslista. / Below is the link to the list of Finnish breeding dogs:

Jalostusuroslista - Breeding Dogs' list

Täytäthän uroksen tiedot tälle lomakkeelle ja lähetät sen uroslistavastaavalle. Lomakkeen lisäksi lähetä sähköpostilla uroksesta pääkuva sekä seisoen otettu sivukuva osoitteeseen kooikkeri ( at ) gmail.com. Uusien uroksien osalta voit käyttää näppärää tarvittavien tietojen tsekkauslistaa, joka löytyy täältä

The public database (KoiraNet / Finnish Kennel Club) for all registered dogs in Finland can be found here. 



Ulkomaisia jalostusuroslistoja*:

Norjan jalostusuroslista
Ruotsin jalostusuroslista 
Tanskan jalostusuroslista
Hollannin jalostusuroslista
Ranskan jalostusuroslista
Belgian jalostusuroslista
Saksan jalostusuroslista
Sveitsin jalostusuroslista
Tšekin jalostusuroslista
Viron jalostusuroslista

 * Suomen Kooikerhondje ry ei vastaa muiden maiden jalostusuroslistojen sisällöstä.

 

Kooikerhondjien DLA-monimuotoisuuskartoitus tehtiin ajalla 2011-2013. Rodulta on löydetty kahdeksan eri haplotyyppiä. Uusia tuloksia päivitetään sivuille enää vanhempien tulosten perusteella, uusia testejä ei enää tehdä.

Haplotyyppi DRB1 DQA1 DQB1
Kooi1 00901 00101 008011
Kooi2 01501 00601 01101
Kooi3 02001 00401 01303
Kooi4 02301 00301 00501
Kooi5 01101 00201 01303
Kooi6 01501 00601 02301
Kooi7 00101 00101 00201
Kooi8 01503 00601 02304

Jokaisella koiralla on aina kaksi haploa, joista toisen se on perinyt emältään ja toisen isältään. Haplot eivät ole sukupuolisidonnaisia. Yhden koiran haplot voivat olla keskenään erilaisia (heterotsygootti) tai keskenään samaa tyyppiä (homotsygootti). 

Alinna olevassa taulukossa tulokset on esitetty koirakohtaisesti. Koirien nimet ovat linkkejä KoiraNetiin, josta löytyvät koirien sukutaulut. Taulukosta käy ilmi, että erityisesti ensimmäinen tyyppi on Suomen populaatiossa erittäin yleinen. Lisäksi taulukossa on esitetty * merkillä merkittynä kaikki ne koirat, joiden toinen tai kummatkin haplot ovat tiedossa vanhempien ja/tai jälkeläisten tulosten perusteella. Sivun alalaidassa on ppt-esitys DLA-tutkimuksesta, josta löytyy mm. yhteenveto haplojen yleisyydestä. 

Haplotyypit koirittain (2013)

Kooi1

00901 00101 008011

Kooi2

01501 00601 01101

Kooi3

02001 00401 01303

Kooi4

02301 00301 00501

Kooi5

01101 00201 01303

Kooi6

01501 00601 02301

Kooi7

00101 00101 00201

Kooi8

01503   00601 02304

*Alppimajan Tuike*   X            
Amber's Sundancer v.d. Toetesteijn           X   X
*Banjo-Haike v.d. Rasta Hoeve*   X            
Black Amiikos Querine Quintie X       X      
Black Amiikos Ulert Uwkje X   X          
*Boeddhi uit Wilgenbosch*           X    
Bonita Laika v.d. Kooiker Hoeve   XX            
Brechtje (Hollanti)
i. Swenka Fan 'e Kasseien Oprit
e. Pasha Vilja v. Doralyteira 
  X X          
*Bullbenz Kooi Klaas Qera* X              
*Bullbenz Kooi Kobus Qera* X              
*Bullbenz Kooi Koen Qera* X              
*Bullbenz Kooi Koos Qera* X              
Bullbenz Kooi Qera Sade  XX              
*Bullbenz Kooi Quan Sade* X              
*Bullbenz Kooi Quido Sade* X              
*Bullbenz Kooi Quint Sade* X              
*Bullbenz Kooi Quita Sade* X              
*Bullbenz Kooi Ruud Ulri* X              
*Bullbenz Kooi Sade Geri X              
Bullbenz Kooi Udde Geri XX               
Bullbenz Kooi Uma Geri X         X    
Bullbenz Kooi Veiko Geri X X            
Burning Red's Amazing Number One X     X        
Cairnbraid Illusia  X   X          
*Callitris Bianca Flame* X              
Callitris Capriccio Flame X X            
Callitris Girello Erminia X X            
Callitris Hunyadi Erminia X X            
*Cavalriina's Adora Antonina* X          X    
*Cavalriina's Arissa Arabella* X          X    
*Cavalriina's Alex Armando* X          X    
Cavalriina's Brina Bartiela X             X
*Cavalriina's Amon Alfonso* X          X    
*Cavalriina's Capo Capelli* X              
*Cavalriina's Carlo Casanova* X              
*Cavalriina's Ceela Chanette* X              
*Cavalriina's Cera Cinderella* X              
*Cavalriina's Cero Coleiro* X              
*Cavalriina's Chino Chivello* X              
*Cavalriina's Fera Falusia X              
*Cavalriina's Hilla Henrietta* X              
*Cavalriina's Kira Karenina* X     X        
Cavalriina's Maxi Massimo  XX              
*Cavalriina's Pablo Picasso*     X          
*Cavalriina's Pedro Pavarotti*     X          
*Cavalriina's Pipa Pompano*     X          
*Cavalriina's Uma Umbrella* X       X      
Cavalriina's Unna Unella X       X      
Cavalriina's Uuna Unabella X   X          
*Cavalriina's Vella Viviella* X              
Cavalriina's Venla Vanetta XX              
*Cavalriina's Verdi Vivaldi* X              
*Cavalriina's Verne Valentino* X              
Cavalriina's Yo-Yo Yasmine   X   X        
Cavalriina's Zelda Zayonara X   X          
Chriskooi's Matilda       X       X
Chriskooi's Merlin   X           X
Cirtap's Prins J-L Fico van Zon X X            
Cirtap's Prins Moritz Van Minna-K XX              
*Cirtap's Prinses J-K Minna V Ijssel* X              
Cirtap's Unique Peter van Unika-K     X          X
*Delfs Finja v.d. Zwarte Bellen Hoeve*           X    
*Dizzy Digger's Elton*       X        

Doxette's Anniversary Babe

    X   X      
*Estaika's Bacardi* X              
Estaika's Baileys X     X        
Estaika's Calliope   X   X        
Estaika's Christabel X   X          
Estaika's Deliverance X     X        
Estaika's Flare       X       X
Estaika's Gossip Girl X X            
Estaika's Groove Girl       X       X
Estaika's Just Beautiful   XX            
Estaika's Just In Bieber     X X        
Estaika's Sinelda     X        
Featherfox Aiko Fidomido   X         X  
Featherfox Akira Fidomido   X         X  
Featherfox Anzen Fidomido X X            
*Freetain's Lahtiinka Kooiara*     X          
Frisian Gem Angenietje Kies   X       X    
Frisian Gem Bastens Beatrix       X   X    
Gijs v't Huis Ten Bildt X         X    
Golden-Fox Sindarella X             X
*Golden Giel vh Runxputtehof X              
Harm v.d. Schoonheden   X       X    
*Happy Hannes v.h. Runxputtehof*   X X          
Havu           XX    
*Huvituksen Aatos* X              
*Huvituksen Aliina* X              
*Huvituksen Anselmiina* X              
*Idhor-Binkie Reggy v. Muskyteira* X              
*Knopje Vom Tespelkooi* X              
*Kuusipeuran Loria Aisla Xema* X              
*Kuusipeuran Loria Arita Flame* X              
*Kuusipeuran Loria Aslan Velmu* X              
*Kuusipeuran Loria Atsos Brando* X              
Laika Blos Kordin v. Blosborch   X            
Lentävän Luppakorvan Tuulispää   X       X    
*Lucky Nana's Belladonna* X             X
*Lucky Nana's Bromus* X              
*Lucky Nana's Eximia Primus* X              
Lucky Nana's Xmas Extra Nice X             X
Lucky Nana's Marco Polo   X X          
Lucky Nana's Xmas Vicktoria Bella XX              
Manusia's Bartje             X
*Manusia's Limbo* X              
*Manusia's Mervin   X            
Manusia's Timmie-the Dutch      X   X      
*Maricosan's Minimus Duenna*   X            
*Maricosan's Moneo Duenna* X              
*Maricosan's Orion Duenna   X            
Maricosan's Quintus Orion    XX            
Maricosan's Rosea Orion    X   X        
*Maricosan's Septem Quintus* X X            
*Maricosan's Silva Quintus* X X            
*Maricosan's Singulus Quintus* X X            
*Maricosan's Sono Quintus* X X            
*Maricosan's Spiritus Quintus* X X            
*Maricosan's Stella Quintus* X X            
*Maricosan's Stratus Quintus* X X            
Mattssons Preety X   X          
Mendikan Amin Prema XX              
Mendikan Anilla Prema XX              
Mendikan Apsi Prema X       X      
Mendikan Aroona Prema XX              
Mendikan Asa Prema X       X      
*Mendikan Baia Bonita*   X            
*Mendikan Beea Bonita*   X            
*Mendikan Binja Bonita*   X            
Milfeddyg Cedric Bianca  XX              
Milfeddyg Elaika Bianca XX              
*Milfeddyg Ijver Elaika* X              
*Milfeddyg Ilaysa Elaika* X              
*Milfeddyg Ingeving Elaika* X              
*Milfeddyg Inhalig Elaika* X              
Milfeddyg Innemend Elaika X X            
Milfeddyg Magnat Emily X X            
Muskettikoiran Unilintu  X   X          
Nordkooik's Lord Willy v.d. Bas     XX          
*Oakmeadow Cinnamon Cream*             X  
Oakmeadow Silky Lady XX              
Oakmeadow Simply Perfect XX              
*Oakmeadow Xana-Shimmer* X              
Oorbellen Julia  XX              
Oorbellen Kurt X   X          
*Oorbellen Lenny* XX              
*Oorbellen Leonardo* XX              
*Oorbellen Lewis* XX              
*Oorbellen Liam* XX              
*Oorbellen Lisa* XX              
*Oorbellen Luke* XX              
Phoenix-Shila van Youngmuskyteira XX              
Royal Fayza v. Dyjadin    X   X        
*Roosnell Adonis*     X          
*Roosnell Amaranthus*     X          
*Roosnell Astrantia*     X          
*Roosnell Aubrieta*     X          
Ruffin  X            
*Sabina*     X          
Simi X   X          
Siru X   X          
*Sir Tommy Bas v.d. Kooikerexpres*     X          
*Stars of't Rooise Mirco*           X    
*Vanjo X              
*Wisestone Becky*           X    
*Wisestone Bella*           X    
*Wisestone Blondie*           X    
*Wisestone Bluey*           X    
*Wisestone Boogie*           X    
*Wishdecoy Geri Claudia* X              
*Wishdecoy Nicole Claudia*  X              
*Wishdecoy Paris Nicole*     X          
Wishdecoy Phantom Nicole X   X          
*Wishdecoy Phoenix Nicole* X   X          
*Wishdecoy Prisca Nicole*     X          
Wishdecoy River Olivia X   X          
*Xelina-Yaris v. Youngmuskyteira* X              

Miksi kartoitukseen ryhdyttiin?

Kooikerhondjeilla on erityisesti rodun varhaisessa jalostushistoriassa käytetty hyvin voimakasta sisäsiitosta. Rodun perimän monimuotoisuus on tarpeen selvittää, jotta monimuotoisuus voidaan turvata nykytasollaan. Yleisemmin ajatellen kaikkia jalostuslinjoja ja eri sukuja tulisi käyttää mahdollisimman laajasti jalostukseen ja mahdollisesti jopa suosia harvinaisempien haplotyyppien koiria.

MHC-alueen geenit, joita koiralla kutsutaan nimellä DLA, vastaavat sekä koiran omien kudosten että vierasaineiden tunnistamisesta. Tässä tutkimuksessa tyypitetyt geenit koodaavat proteiineja, jotka osallistuvat puolustusreaktion alkuvaiheeseen. Ne tunnistavat ja esittelevät erilaisista vierasaineista pilkottuja osia muille puolustusreaktioon osallistuville soluille. Koska tunnistettavien vierasaineiden määrä on suuri, on tärkeää, että sekä yksilöllä, että populaatiossa säilyy keskenään erilaisia DLA-muotoja.

 

Suomen Kooikerhondje ry perustettiin lokakuussa 1999 ja hyväksyttiin rotua harrastavaksi yhdistykseksi helmikuussa 2008. Yhdistys toimii Suomen Kennelliiton alaisena rotujärjestönä ja on myös Suomen Agilityliiton jäsen. Suomen Kooikerhondje ry sai rotujärjestöoikeudet vuonna 2023.

Kooikerhondje on pienehkö koira, sen säkäkorkeus on rodun rotumääritelmässä 35-40 cm. Koikkeri on väritykseltään valkoinen oranssinpunertavin merkein. Kooikerhondje on vilkas koirarotu, yleensä uskollinen isännälleen jo pienestä pitäen. Koikkeri on aktiivinen koira, joten se soveltuu monenlaisiin harrastuksiin, kuten agilityyn, rally-tokoon, mejään tai tokoon, mutta herkkänä rotuna vaatii johdonmukaisen omistajan.

Yhdistys tiedottaa

19.9.2024, 18:35
Vuoden kolmas lehti on ladattavissa jäsenalueelta kohdasta tiedostot, lehdet.
16.9.2024, 09:48
Keväällä Suomen Kennelliitto järjesti kilpailun rotuyhdistyksille ja -järjestöille liittyen koirien hyvinvoinnin huomioimiseen toiminnassa. Suomen Kooikerhondje ry osallistui myös kilpailuun. Tätä varten...
7.9.2024, 21:18
Lehdessä 2/2024 oli taitossa mennyt merkit sikin sokin Liisa Kotisalon kirjoittamassa artikkelissa Yhteenveto kooikerhondjen lisääntymiskyselystä 2023. Artikkeli on nyt julkaistu täällä kotisivuilla...
23.6.2024, 11:25
Tulosjulkaisu 2021, josta löytyy kooikerhondjien näyttelytulokset ja -arvostelut, agility-, toko-, rally-toko-, mejä-, mh-luonnekuvaus-, luonnetesti- ja spanielien taipumuskoetulokset sekä...

Uusimmat keskustelut

Foorumi offline-tilassa

Seuraa meitä Facebookissa

 

No events