Näyttelyt

Näyttelyt ovat vain yksi monista harrastuksista, jota kooikerhondjen kanssa voi harrastaa.

Näyttelyihin kooikerhondje kannattaa opettaa seisomaan paikallaan, totuttaa hampaiden katsomiseen ja käsittelyyn pöydällä ja harjoitella sen kanssa liikkumista ravaamalla hihnassa. Näyttelyharjoitukset ovat oiva tapa totuttaa koiraa käsittelyyn ylipäänsä ja myöhemmin tästä harjoittelusta on varmasti hyötyä, kun mennään koiran kanssa eläinlääkärille rokotettavaksi.

Kooikerhondjet voidaan arvostella joko siten, että koira seisoo maassa ja tuomari tutkii koiran siinä tai koira laitetaan erilliselle pöydälle tutkimista varten. Kooikerhondjet esitetään vapaasti ja koira valmistellaan näyttelyyn usein vain kevyesti pesemällä ja harjaamalla.

Harjoittelunäyttelyitä ovat ns. Match Show:t joista ilmoitetaan useilla koirapalstoilla ja paikallislehdissä ja nettisivuilla. Näissä epävirallisissa näyttelyissä voit harjoitella näyttelytilannetta yhdessä koirasi kanssa.

Näyttelyyn valmistautuminen

Kannattaa käydä katsomassa koiranäyttelyssä, ennen kuin itse osallistut näyttelyyn koirasi kanssa. On mukavampi olla näytteilleasettajana, kun on ennakkoon käsitys siitä mitä on odotettavissa. Ulkona pidettävät näyttelyt ovat nuorelle koiralle yleensä helpompia paikkoja harjoitella esiintymistä, mutta Suomessa on myös paljon sisänäyttelyitä.

Näyttelyilmoittautuminen tehdään kaavakkeella tai sähköisellä netissä olevalla lomakkeella. Nämä ohjeet löydät Kennelliiton sivuilta. Kennelliiton Koiramme -lehdestä sekä internetistä Kennelliiton sivujen tapahtumakalenterista löydät tulevien näyttelyiden tiedot.

Sinulla pitää olla mukana näyttelyssä koiran rokotustodistukset ja rekisteriote. Tarkista hyvissä ajoin ennen näyttelyä, että rokotukset ovat voimassa. Lisäksi mukaan on hyvä ottaa vesikuppi, vettä, namipaloja, harja/kampa, näyttelytalutin, makuualusta ja pyyhe. Numerolappu tulee yleensä ilmoittautumiskirjeen mukana.

Numerolappu kiinnitetään hihaan tai puseroon joko hakaneulalla tai tarkoitukseen suunnitellulla numerolapun pidikkeellä. Näyttelyissä tarvittavan hihnan voit ostaa lemmikkitarvikeliikkeestä tai isommissa näyttelyissä myyjiä on myös näyttelypaikalla. Kysy rohkeasti neuvoa myyjiltä, he osaavat neuvoa sinua oikeissa hankinnoissa.

Huolehdi siitä, että koirasi on hyvin ulkoilutettu ennen kuin menette näyttelyalueelle. Jos ilma on kurainen valmistaudu siihen, että joudut kuivaamaan koirasi ennen kehää. Näyttelystä saa ostaa käsiohjelmia, josta käy ilmi luokkiin osallistuvien koirien määrät sekä tarkemmat tiedot. Ohjelma helpottaa arvostelun seuraamista.

Lisätietoja saat halutessasi yhdistyksen lajivastaavalta tai esimerkiksi Kennelliiton sivuilta.

Näyttelytulokset tulevat nykyään jo lähes reaaliajassa KoiraNetiin.

Yhdistyksen jakamat kiertopalkinnot

Yhdistys jakaa vuosittain kiertopalkintoja rodun päänäyttelyssä, joko kooikerhondjein erikoisnäyttelyssä tai mikäli sellaista ei kyseisenä vuonna ole, Spanieliliiton päänäyttelyssä. Palkinnon mukana seuraa kansio, johon kunkin vuoden voittajan tiedot kirjataan.

Jaettavat palkinnot ovat:

  • ROP
  • VSP
  • ROP-pentu
  • VSP-pentu
  • ROP-veteraani
  • VSP-veteraani
Viimeksi päivitetty: 01.05.2014 12:20